Billig el: Så hittar du bäst pris!

Elavtal

Vi betalar alla för el, vare sig vi vill det eller inte. Vad du bör söka efter är ett blygsamt påslag och en billig månadsbetalning. Beroende på hur mycket energi du använder måste du välja mellan de två. Fortsätt läsa för att få reda på allt du behöver veta om billig el.

Analysera ditt behov

Om du söker efter de billigaste elkostnaderna på marknaden måste du börja med ditt scenario. Du kan välja elleverantör, men inte vem som tillhandahåller ditt elnät. För att få den mest prisvärda elen behöver du bara ta hänsyn till dina specifika behov och hur mycket el du förbrukar årligen.

Om du vet att det normalt sett är svårt att klara av stora utgifter på vintern kan du också räkna ut din årskostnad och dela upp den på 12 månader. När du utvärderar elräkningar för lägenheter kan du i allmänhet tjäna på att välja ett rörligt elpris.

Olika typer av elavtal

Olika typer av elavtal

Även om elkostnaderna stiger blir skillnaderna minimala på grund av minskad användning året runt. Om du väljer ett fast elpris förbinder du dig till det priset under en viss tid, även om marknadspriset stiger under den perioden.

I Sverige finns det över 150 elbolag som alla erbjuder olika former av avtal, vilket ger dig hundratals möjligheter att välja mellan. Vissa företag ger dig en rabatt under de första månaderna, till exempel en gratis månadskostnad eller motsvarande. Med tanke på miljön är det ingen dålig idé att välja el från förnybara källor.

Jämför elavtal och hitta rätt

Jämför elavtal och hitta rätt

Allt du faktiskt behöver är ditt postnummer och din beräknade årsförbrukning. Du kommer att kunna hitta elavtal till en lägre kostnad med hjälp av denna information. Glöm inte att jämföra enbart för privatpersoner och inte för företag. Hur mycket du än försöker kommer du aldrig att kunna hitta den perfekta elleverantören.

Det finns vissa primära kriterier som påverkar om du ska välja ett elavtal över ett annat. Låga tilläggsavgifter är att föredra om din förbrukning är överdriven, liksom lägsta möjliga månadsavgift om du har en stram budget. Många elleverantörer säljer också gärna el som är märkt med beteckningen Bra miljöval. Den viktigaste faktorn för många kunder är att deras el kommer från förnybara källor.

Dessa märkningar har inga betydande miljörestriktioner, men de visar varifrån din el kommer. En miljömärkning med “Bra Miljöval” innebär att elproduktionen måste ta hänsyn till människor, djur, klimat, miljö och växter när elen produceras. Det är en bra idé att undersöka kundtjänstregistret hos den elleverantör du funderar på att flytta till. Svenskt Kvalitetsindex bedömer varje år konsumenternas nöjdhet i elbranschen. Som ett resultat av detta har Greenely ett av de mest konkurrenskraftiga påslagen på elmarknaden.

Reducerade fasta priser är bra för vissa

Reducerade fasta priser är bra för vissa

För privatpersoner med mindre förbrukning är ett företag med reducerade fasta priser och rabatter det bästa alternativet. Elanvändarna rapporterade en genomsnittlig nivå på 66,8 procent nöjdhet 2020, vilket är en liten minskning från föregående år. Det finns nästan 150 elleverantörer i Sverige nu (2021) och nya företag registreras ofta.

Elhandelsföretagen sätter sina egna priser, vilket leder till prisskillnader trots att alla företag köper el från elmarknaden Nord Pool till samma pris. Två tredjedelar av de svenska hushållen är fortfarande bundna av sina nuvarande avtal, varav många är ogynnsamma för deras förutsättningar…

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *