Hur du håller dig säker på nätet

När du vill göra ditt hem säkert, låser du dörren. När du vill förhindra att din cykel blir stulen, använder du ett cykellås. När du vill skydda dina värdefulla ägodelar, förvarar du dem i ett kassaskåp. Men vad gör du för att skydda din identitet på nätet? Här har du en sammanställning och en omfattande internetsäkerhetsguide full av cybersäkerhetstips och bästa praxis för att hålla dig säker online.

Vad är cybersäkerhet?

Cybersäkerhet är helt enkelt en allmän term för teknik, praxis och processer som används för att skydda onlinedata från obehörig åtkomst eller missbruk. Varje dag spelar människor en roll i cybersäkerhet när de följer internetsäkerhetstips och bästa praxis för cybersäkerhet. Dessa tips är till för alla, vare sig du gillar att spela på casinosidor utanför Spelpaus eller bara surfar på sociala medier.

Varför är cybersäkerhet viktigt?

Det moderna livet är i grunden sammanflätat med internet. Nästan varje daglig uppgift har nu möjlighet till onlineintegration, och nästan alla äger flera enheter, inklusive bärbara datorer, telefoner, surfplattor, smarta klockor, smarta TV-apparater och mer. Ju fler konton och enheter du har online, desto större är potentialen för brottslingar att komma åt din personliga information och dra nytta av dig.

Säkerhet på nätet är viktigt oavsett din ålder eller livsstadium, men det finns särskilda problem för vissa utsatta grupper som barn, tonåringar och pensionärer.

Internetsäkerhet för barn

Föräldrar, det här är för er. Om du har barn i alla åldrar behöver du en strategi för hur du kan hålla dina barn säkra online. Internet kan vara ett bra verktyg för lärande och underhållning, men barn bör bara titta på åldersanpassade bilder, videor och information.

Föräldrakontroller och innehållsfilter är ett bra ställe att börja. Sökmotorer har “säker sökning”-funktioner för att filtrera stötande innehåll, och det finns till och med speciella sökmotorer för barn. Mobiltelefoner har också alternativ för föräldrakontroll och appar som hjälper föräldrar att hålla barnen säkra när de är online. Tyvärr hittar vissa hackare och rovdjur på nätet sätt att kringgå filter och censur.

En del innehåll som verkar vara utformat för barn kan ha dolt störande våldsamt eller sexuellt innehåll. När du tvivlar, var försiktig. Titta på videor innan barn får se dem, och var försiktig med spel med inbyggda chattfunktioner. Uppmuntra dina barn att undvika att prata med främlingar online och se till att de är medvetna om onlinefarorna. Det finns ingen anledning att vara paranoid, ta bara grundläggande säkerhetsåtgärder, övervaka dina barns internetanvändning och prata med dem om hur man kan förbli säker online.

Internetsäkerhet för tonåringar

När barnen växer upp kommer de att använda internet utan direkt övervakning. Vi uppmuntrar föräldrar att fortsätta föra samtal om cybersäkerhet och onlinesäkerhet för att säkerställa att tonåringar skapar sunda internetvanor.

5 grundläggande säkerhetstips på internet

När det gäller internetsäkerhet är det bäst att börja med grunderna. Här har vi 5 tips som vägleder dig när du utvärderar dina onlinevanor och gör små ändringar för att säkerställa din integritet och säkerhet på internet.

1. Skydda din personliga information med starka lösenord

När du skapar ett nytt lösenord, var uppmärksam på kraven på starka lösenord. Byt dina lösenord ofta. Dela inte dina lösenord med andra. Använd inte vanliga lösenord som är lätta att gissa.

Se till att lösenord och lösenordstips lagras säkert. Spela in lösenord i en krypterad fil på din dator eller välj en annan säker lösenordslagringsmetod.

2. Håll personlig information privat

När du registrerar dig för något online, läs villkoren. Ange aldrig din ekonomiska information på en webbplats som inte är säker (leta efter hänglåset eller prefixet “https://” i webbläsarens adressfält). Om du misstänker att din kreditkortsinformation missbrukas online, stäng av ditt kort med hjälp av din bankapp.

Det är viktigt att skydda din personliga information offline också, eftersom när känslig information är stulen kan den spridas online. Kom ihåg tips som att skydda PIN-koden när du gör inköp och lär dig hur du ser en kreditkortsskimmer vid bensinpumpar. Att använda ett chipkort är ett annat sätt att skydda din ekonomiska information. Den mer sofistikerade chipteknologin är bara en anledning till varför chipkortet är säkrare än det traditionella betalkortet med magnetremsor.

3. Se till att dina enheter är säkra

Använd lösenord och andra säkerhetsalternativ som fingeravtrycksläsare och ansiktsskanningsteknik. En rapport angav att 30 % av smartphoneanvändarna inte använde lösenord, skärmlås eller andra säkerhetsfunktioner för att låsa sina telefoner.

Skydda alla enheter, inklusive datorer, telefoner, surfplattor och enheter som smartklockor och smarta TV-apparater.

4. Var uppmärksam på programuppdateringar

Installera omedelbart programuppdateringar, särskilt när de innehåller viktiga säkerhetsuppgraderingar. Ställ in automatiska uppdateringar på dina enheter så att du aldrig missar en!

5. Var försiktig med wifi

Lita inte på offentlig wifi-säkerhet. Undvik att ansluta till osäkra offentliga wifi-nätverk.

Se till att dina egna wifi-nätverk är skyddade med starka lösenord.

Kom ihåg tips #1 och byt ditt wifi-lösenord ofta.

Nu kan du känna dig säkrare

Med dessa tips i åtanke, kommer du att känna dig mycket mer säker på internet, både hemma och på språng.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla