Så vet du om din partner är narcissist!

Bild på livet med en narcissist

Narcissism är en personlighetsstörning som beror på att människor tror att de är bättre än andra människor. Det kan vara svårt för en partner att hantera en person som har en mycket hög uppfattning om sig själv. Visar din partner i så fall tecken på narcissism? Lista över saker att leta efter:

Vad är narcissism?

Vad är narcissism?

Folk använder termen “narcissism” eftersom den kommer från den grekiska myten om Narcissus. Narcissus blev förälskad i sin egen spegelbild och blev sedan förälskad i någon annan vid dammen där han tittade på sig själv.

På samma sätt som psykopater kan vara charmiga och bra på att spela teater kan narcissister vara svåra att få kontakt med eftersom de inte vill vara nära någon. Människor som har en hög känsla av självtillräcklighet agerar ofta på sätt som skryt, hybris och självförhärligande. Detta leder ofta till att människor inte respekterar andras prestationer och förmågor, vilket kan få dem att känna sig mindre viktiga. Emma Davey, en relationsexpert, berättar hur du kan se om någon är narcissistisk och vad du ska leta efter.

Håll utkik efter kontrollbehov

Håll utkik efter kontrollbehov

Om du är tillsammans med någon som har narcissistiska drag kommer de att försöka ta över så snabbt som möjligt. Vissa kan bli väldigt intresserade av vem du umgås med och vem som påverkar dig utifrån.

En narcissist kommer snabbt att försöka avskärma dig från dina vänner och din familj så att han eller hon kan få mer makt över dig. När människor vill ha makt kan de också vilja ha makt över pengar och bestämma över allt. På grund av detta är det svårt för personen att ta sig ur situationen.

Lögner och framtidsdrömmar

Lögner och framtidsdrömmar

Narcissister ljuger ofta om små saker på ett systematiskt sätt, även om de inte är särskilt viktiga för tillfället. Narcissister ljuger alltid för att bygga upp en version av sig själva som är bättre än alla andra. Du kan inte få dem att berätta sanningen, eftersom de alltid gör det.

I början är det mycket troligt att de får dig att tro på deras lögner. På ett sätt kan de lura dig att tro att din själsfrände har dykt upp. De behöver ofta “fånga” andra människor innan deras masker faller och de visar hur de använder sig av omvärlden. Ordet “kärlek” användes tidigt och ofta av människor som blev förälskade i narcissister och de kände sig väldigt utvalda. De förälskar sig i en bild som inte är verklig.

Uppmärksamhet och beröm

Många narcissister behöver mycket uppmärksamhet och beröm hela tiden. På grund av detta tycker omvärlden ofta att de är snälla, omtänksamma, generösa och underbara. Narcissisten kan ofta bygga upp en grupp människor omkring sig som kallas “flygande apor” på grund av hur charmiga de är.

Detta är ofta motsatsen till deras verkliga personlighet. Dessa “flygande apor” blir narcissistens skydd och backar ofta upp honom eller henne om han eller hon anklagas för maktmissbruk eller annat maktmissbruk.

Brist på empati och oförmåga att säga förlåt

De säger inte till när de har fel. De tror att de inte kan ha fel om någonting i världen. Narcissister tror att andra människor är skyldiga. För det mesta har de inte mycket empati, och när de ber om ursäkt är det oftast för deras eget bästa. Så fort du försöker lämna kommer narcissisten att göra allt för att få dig tillbaka. Detta kan inkludera att be om förlåtelse eller att lova att skaffa hjälp. Låt dig då inte bli lurad. Detta kan dock också vara en del av ett spel.

Underminering

Underminering är ett vanligt sätt att manipulera människor. Den andra personen försöker alltid få dig att framstå som dålig även när du har rätt, stort som smått. För att hjärntvätta någon annan kan du använda den här taktiken. Om du utsätts för detta tillräckligt länge kommer du att börja ifrågasätta dina egna tankar och tvivla på vad du tror på.

Brist på respekt

Brist på respekt

En narcissist håller sig inte till reglerna, och det märker du när de börjar trycka på sina egna svagheter och styrkor direkt. De vill visa dig vad du inte kan göra och vill lära känna dig så snabbt som möjligt.

En person som är lättmanipulerad är snarare en person som har en stark moral och tydliga gränser. Att leva med en narcissist kan vara dåligt för din psykiska och fysiska hälsa, så du bör hålla dig borta från dem. Det är en bra idé att hålla utkik efter någon som får dig att må dåligt om dig själv, ger dig dålig självkänsla och sätter ner dig om och om igen. Även om du vill rädda narcissisten från sig själv finns det en stor chans att det kommer att kosta dig.

0 Shares:
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan också gilla